Home VestiBiznis & Finansije Bira se privremena grčka vlada

Bira se privremena grčka vlada

by bifadmin

Grčki predsednik Karolas Papuljas sastaje se sa liderima partija kako bi odredio privremenu vladu do sledećih izbora u junu. U međuvremenu tenzije su sve veće – priča se o izlasku Grčke iz evrozone, a shodno tome građani ove zemlje povlače svoj novac iz banaka. Siriza će u međuvremenu jačati pa može da zabeleži još veći uspeh na junskim izborima.

Zvaničnici EU plaše se da će Grci izabrati vladu koja je protiv mera štednje, i zbog koje bi ova zemlja morala da istupi iz evrozone, prenosi BBC. Herman Van Rompej je ispered Saveta Evrope međutim rekao da EU ne želi da vidi Grčku van evrozone.

Predsednik Papuljas sada bi trebalo da izabere nekoga ko će voditi zemlju do izbora, a oči javnosti uprte su u njega zbog toga što nestabilnost Grčke utiče na vrednost evra ali i obveznica i nafte širom sveta. I ne samo to. Ono što nazivaju „Evropsko proleće“ poskupelo je troškove zaduživanja zemalja koje idu stopama Grčke – Italija i Španije. Španske obveznice dostigle su 6,5 odsto a italijanske 6,1 odsto.

Grci masovno povlače novac iz banaka (procenjuje se da je povučeno 700 miliona evra) jer se plaše da bi povratak na drahmu istopio njihovu ušteđevinu.

Ni istraživanja javnosg mnjenja ne idu im na ruku – ektremni levičari iz Sirize mogli bi posle drugog kruga izbora da postanu najjača partija u Grčkoj. Iz ove partije kažu da su paket pomoći i pravila koja je zemlji postaio MMF diskutabilni, a li da to nije slučaj sa izlaženjem Grčke iz evrozone.

Pročitajte i ovo...