Home VestiBiznis & Finansije ECB kontroliše španske banke

ECB kontroliše španske banke

by bifadmin

„ECB će sprovesti reviziju španskog bankarskog sektora,“ izveštava CincoDias.Evropska centralna banka odlučila je da će „sarađivati ​​s vladom“ u reformi španskog bankarskog sektora, a posebno u vezi sa vrednovanjem imovine tih banaka i stvaranjem „loše banke“ koja će se baviti likvidacijom toksične aktive.

Ta odluka bez presedana dolazi mesec dana nakon druge reforme španskog bankarskog sektora i usred finansijske oluje u Španiji uzrokovane sumnjom da li će Grčka ostati u evrozoni. Poslovni dnevnik dodaje da vlada mora da prihvati istinu da ni Evropa ni međunarodna tržišta nemaju poverenja u španske banke, i mora da usvoji mere da ih podrži.

Revizija ECB će biti završena za dva meseca, ali je već došla do svog prvog zaključka, kaže list: da izražava „duboko nepoverenje prema ulozi španske centralne banke „u upravljanju reformom bankarskog sektora. Međutim, dodaje u smislu uveravanja investitora u kredibiliteta institucija i ozbiljnost napora Španije da očisti svoj bankarski sektor i obezbedi mu likvidnost, saradnja sa ECB može postati prednost, a ne prisila.

Pročitajte i ovo...