Home VestiBiznis & Finansije Evropska komisija: Evrozona se suočava sa finansijskom dezintegracijom

Evropska komisija: Evrozona se suočava sa finansijskom dezintegracijom

by bifadmin

Uoči objavljivanja ideje o direktnom spašavanju banaka u evrozoni, Evropska komisija je na više od hiljadu pisanih stranica dijagnostifikovala probleme Evrope i dala predloge za rešenje trogodišnje krize. Tu je pomenuto i pitanjeevroobveznica kojim bi se svi dugovi objedinili pod garancijom cele EU, a kome se Nemačka uporno protivi.

Komisija je nezadovoljna načinom na koji Španija rešava svoju bankarsku krizu, jer „on ne može odgovoriti na sve izazove“. Španske banke su i dalje izložene rizicima iz građevinske industrije a polovina kredita datih ovom sektoru je problematična.

Po pitanju evrozone, Komisija je uočila da posle kratkog predaha poverenje investitora opet nestaje. Banke su u krizi jer imaju sve manje pozajmica, a nezaposlenost je dostigla 15-godišnji maksimum.

Zato EK predlaže obveznice sa zajedničkim garancijama, uniju banaka i mogućnost da od jula Evropski mehanizam za stabilnost direktno pomaže bankama. Takođe, mora se reformisati institucionalna struktura monetarne unije, tako da se svaki nadzor ne shvata kao narušavanje suvereniteta članica.

Pročitajte i ovo...