Home VestiBiznis & Finansije Investitori odbacuju evro, razmišljaju o drugim valutama

Investitori odbacuju evro, razmišljaju o drugim valutama

by bifadmin

Menadžeri nekih od najvećih evropskih fondova potvrdili su da se ubrzano oslobađaju evra zbog rastućeg straha oko mogućeg grčkog izlaza iz evrozone i previranja u evrozoni, piše Fajnenšl Tajms.Nagli pad evra iznenadio je ulagače: u Evropi je jedinstvena valuta izgubila 5 posto u protekle tri nedelje, posle gotovo godinu dana tokom kojih se odnos evra i dolara jedva pomerao. U četvrtak, evro je dostigao novi najniži nivo u poslednja 22 meseca od 1,2514 dolara.

Amundi, evropski drugi najveći privatni fond, i Threadneedle Invesments, veliki britanski fond, su smanjili svoju izloženost evru u poslednjih nekoliko dana, prateći rastuće frustracije tržišta posle neuspelih političkih pregovora o načinu rešavanja sudbine eurozone. Američki fond Merk Investments, specijalizovan za trgovanje valutama se u toku ovog meseca u potpunosti oslobodio pozicija u evru. „Prodali smo naše poslednje evre 15. maja“, izjavio je Aksel Merk. „Veoma smo zabrinuti zbog disfunkcionalnosti celog procesa pregovora, tim pre što u Grčkoj nema sagovornika s kojim je uopšte moguće razgovarati o daljim potezima ove zemlje“.

Sudbina evra podstakla je mnoge diskusije o tome šta će biti vodeća valuta u Evropi i da li će sada druge valute poput britanske funte ili švajcarskog franka zauzimati bolje pozicije.

Ako ste zainteresovani za dublju analizu pozicije evra, predlažemo da pročitate tekst Evro: Put u nepoznato,o poziciji dolara Američka valuta i alternativei švajcarskog franka – Zašto se držite frankai alternativnim valutama – U potrazi za sigurnom lukom.

Pročitajte i ovo...