Home VestiBiznis & Finansije JP Morgan izgubio dve milijarde dolara

JP Morgan izgubio dve milijarde dolara

by bifadmin

Sve ovo podseća na 2008. – danas je najveća američka investicijska banka JP Morgan objavila gubitak od čak dve milijarde dolara, zbog trgovanjafinansijskim derivatima iz portfolija koji je služio za zaštitu od rizika koje banka preuzima sa sopstvenim novcem. U rizičnim poslovima učestvovali su njeni trgovci kojima su objavljeni samo nadimci, a jednog od njih zovu po negativcu iz Harija Potera.

Odmah nakon objave gubitka, deonice JP Morgana pale su za 6 posto, a u banci za situaciju krive svoje trgovce koji su se upuštali u „loše investicije“, poput trgovca iz Londona kojeg su drugi igrači na tržištu nazivali imenom „Londonski kit“ ili „Voldemor“.

Generalni direktor banke Džejmi Dimon u saopštenju je objasnio kako je banka ove godine odlučila krenuti u rizičnije poslove, a sve kako bi povećala svoju učinkovitost. Međutim, zabeležili su veliki gubitak.

Ovo je uticalo i na akcije drugih američkih banaka, uključujući “Sitigrup” i “Benk of Amerika”, koje su takođe oslabile.Akcije evropskih banaka takođe su pale nakon vesti da je “JP Morgan Čejs” zabeležio gubitak, u vreme kada se gomilaju strahovi od posledica koje bi po banke mogla da ima dužnička kriza u Grčkoj i Španiji.

Bankarski indeks evrozone STOKS Jurop 600 potonuo je za 1,7 odsto, a mnoge banke zabeležile su pad akcija od gotovo dva odsto, uključujući “Barkliz”, “Dojče banku”, “Santader” i “BNP Pariba”.

Najveći gubitak evidentirala je banka “Kredi agrikol”, čije su akcije pale za 2,4 odsto, nakon što je kvartalni profit smanjen za 75 odsto zbog gubitka od 940 miliona evra na ime izloženosti prezaduženoj Grčkoj.

Pročitajte i ovo...