Home VestiBiznis & Finansije Kina će možda dozvoliti hedž fondovima direktan pristup na tržište

Kina će možda dozvoliti hedž fondovima direktan pristup na tržište

by bifadmin

Kineski finansijski regulatori mogli bi dozvoliti, po prvi put, stranim hedž fondovima da direktno trguju sa državnim obveznicama i akcijama, čime bi se otvorilo najveće azijsko tržište kapitala, vredno dva biliona dolara.

Kineska regulatorna komisija za hartije od vrednosti (CSRC) razmatra snižavanje kriterijuma za nabavku licence koja stranim investitorima dozvoljava kupovinu kineskih hartija od vrednosti. Ovaj potez verovatno će omogućiti hedž fondovima direktan ulazak na jedno od najvećih azijskih tržišta. Prema procenama nekih finansijskih naalitičara, oko 2.400 kineskih obveznica ima ujedinjenu tržišnu vrednost od 4,1 biliona dolara, u poređenju sa npr. 2.500 japanskih obveznica s avrednošću od 3,6 biliona dolara.

Trenutno, međutim, mnogi hedž fondovi trguju na kineskom tržištu preko svojih ovlašćenih brokera, koji su stekli neophodnu QFII kvotu. Pored banaka i brokerskih kuća, sve druge finansijske institutcije, uključujući i hedž fondove, moraju da imaju najmanje pet milijardi dolara prijavljene aktive i poslovati najmanje pet godina kako bi mogli biti kvalifikovani za QFII licencu. Prošle nedelje je jedan američki zvaničnik saopštio da je Kina pristala da podigne udeo stranih investitora u zajedničkom poslovanju sa domaćim brokerskim kućama, sa 33 na 49%, ako prvi korak oslobađanja tržišta.


Pročitajte i ovo...