Home VestiBiznis & Finansije Nemačka: Dobro za ekonomiju, loše za radnike

Nemačka: Dobro za ekonomiju, loše za radnike

by bifadmin

„Zemlje širom sveta zavide nemačkom ekonomskom uspehu, ali nisu svesne da od njega koristi ima samo nekolicina dok plate stagniraju a životni standard se pogoršava“, piše redakcija Špigla.

U godini u kojoj je Audi zabeležio najveći profit u istoriji te su i rukovodioci kompanije dobili velike bonuse ovo se nimalo nije odrazilo na radnike u njihovim fabrikama. To je slučaj i u drugim nemačkim kompanijama. Ovde je problem u radnom pravu i zakonima koji dozvoljavaju da zaposlene koji rade u Audiju na primer, ova kompanija angažuje preko firmi za zapošljavanje koje radnicima manje isplaćuju. Samo za Audi rade četiri različita poslodavca od kojih je jedan i sam Audi, kod koga su zaposleni najbolje plaćeni.

Ovakav sistem odgovara samo specijalizovanim kadrovima, dok ostali moraju da rade na ugovore, bez prava koja imaju stalno zaposleni i da se bore za svaki evro. Stručnjaci za tržište rada vide ovu fleksibilnost stanovništva kao recept za uspeh nemačke ekonomije. Ona je zaista u dobrom stanju – kompanije beleže rekordne profite a zaposlenost raste.

Međutim za uspeh ovih kompanija nisu nagrađeni oni koji su njemu doprineli – radnici. Uprkos novinskim natpisima o rekordnim bonusima u automobilskoj i hemijskoj industriji, njih ne dobijaju zaposleni već samo rukovodstvo uspešnih kompanija. Sociolog industrije Gerhard Boše kaže „Nigde u Evropi socijalna nejednakost ne raste brzo kao u Nemačkoj“.

Pročitajte i ovo...