Home VestiBiznis & Finansije OECD: Kriza u evrozoni će nauditi svetskoj ekonomiji

OECD: Kriza u evrozoni će nauditi svetskoj ekonomiji

by bifadmin

„Dužnička kriza u evrozoni ozbiljno narušava svetsku ekonomiju svakim novim zamahom, povlačeći za sobom veća zaduživanja, slabljenje bankarskih sistema, fiskalnu konoslidaciju i sporiji razvoj“, istakao je vodeći ekonomista OECD Pjer Karlo Padoan u svom polugodišnjem izveštaju.



Ovo upozorenje dolazi pred sustrašnji sastanak evropskih lidera u Briselu na kome će se govoriti o oživljavanju ekonomskog rasta, ali i o izbornoj volji Grka da odbiju stroge mere štednje. Najnovije prognoze OECD pokazuju da će BDP evrozone u 2012. pasti za 0,1 odsto, a porasti za 0,8 odsto u 2012. godini, suprotno ranijim, pozitivnijim očekivanjima. U jeku grčkoj izbornog rezultata, evro je izgubio 3% od početka maja.


OECD ističe u svom izveštaju da glasači u ostalim zemljama evrozone, poput Grka, neće još dugo „imati sluha“ za fiskalnu strogost i daljim rzovima budžeta. „Tolerancija dostiže svoje granice, pa recesija u nekolicini evropskih zemalja u 2012. i 2013. godini, rast nezaposlenosti i socijalni problemi mogu dovesti do političkih previranja“, kaže se u izveštaju. Preporuka OECD je da se tokom fiskalne konsolidacije prilagode oni porezi koji će najmanje pogoditi najugroženije slojeve stanovništva.


S druge strane, OECD je podigao svoja očekivanja za ekonomiju SAD u istom periodu. Predviđa se rast od 2,4% u 2012. i 2,6% u 2013. godini.

Pročitajte i ovo...