Home VestiBiznis & Finansije OECD osniva grupu Poreskih inspektora bez granica

OECD osniva grupu Poreskih inspektora bez granica

by bifadmin

Radna grupa OECD-a za razvoj i poreze na sastanku u Kejptaunu lansirala je koncept Poreskih inspektora bez granica – novu inicijativu za pomoć zemljama u razvoju da poboljšaju kontrolu domaćih prihoda uz pomoć fer i efikasnih sistema oporezivanja.

OECD će ustanoviti nezavisnu fondaciju do kraja 2013. koja će pružati usluge međunarodne revizije i savetovanja za zemlje u razvoju, kako bi one izbegle izbegavanje plaćanja poreza. Zainteresovani iz poslovnog sveta, civilnog društva, vlada zemalja u razvoju ali i OECD-a, pozdravili su ovu inicijativu i složili se da zajedno rade na tome da se uspostavi sekreterijat Poreskih inspektora bez granica do kraja sledeće godine. U ovome će učestvovati još nekoliko donatorskih agencija poput USAID-a.

„Jedini način da se svuda onemogući izbegavanje plaćanja poreza je da zemlje pomažu jedna drugoj u tome“ kažeAngel Gurría, generalni sekretar OECD-a i objašnjava da je ovde ideja da svim zemljama u razvoju kojima je potrebna pomoć „sa strane“ da se izbore sa komplikovanim međunarodnim poreskim kontrolama omogući ekspertska pomoć uglavnom od strane kadrova koji su radili u raznim poreskim organima. Timovi poreskih stručnjaka će raditi pod vođstvom lokalnih vlasti.

Pročitajte i ovo...