Home VestiBiznis & Finansije Savetnik nemačke vlade: Inflacija bi mogla da nam pomogne da stabilizujemo evrozonu

Savetnik nemačke vlade: Inflacija bi mogla da nam pomogne da stabilizujemo evrozonu

by bifadmin

Ekonomski savetnik nemačke vlade Piter Bofinger u intervjuu za Špigl kaže da bi ova zemlja mogla da se izbori sa visokom inflacijom, šta više ona bi mogla da pomogne zemljama u recesiji da se brže oporave.

Na pitanje da li građani Nemačke treba da se plaše prošlogodišnjeg rasta cena od 2,3 odsto, on odgovara da nema razloga za strah i da je pre uvođenja evra prosečan gubitak kupovne moći bio 2,7 odsto, a Nemačka je danas daleko od te brojke. I ako cene skoče više od tri odsto to ne bi bila katastrofa. „Logika evrozone je takva da napredne ekonomije imaju veću inflaciju od onih koje se sporije razvijaju“, kaže Bofinger.

Čak bi, tvrdi on, rast cena u Nemačkoj pomogao da se stabilizuje situacija u drugim zemljama EU: „Ako bi naše plate rasle brže nego u prošlosti i tako neznatno povećavale stopu inflacije to bi nam pomoglo da izađemo iz krize. To bi pomoglo i jačanju konkurentnosti zemalja u recesiji koje bi onda mogle da smanjuju plate“. Mi zbog toga nećemo izgubiti kompetetivnost, kao što neki tvrde, naspram zemalja poput Kine, tvrdi Bofinger.

Pročitajte i ovo...