Home VestiBiznis & Finansije Sporni ispit iz hrvatskog jezika je greška sistema

Sporni ispit iz hrvatskog jezika je greška sistema

by bifadmin

Hrvatski maturanti pobunili su se protiv pitanja na prijemnim ispitima iz hrvatskog jezika, koja su bila nejasna, imalaviše mogućih tačnih odgovora ili bila neprimerena programu koji su učili. Jedno od pitanja je na primer bilokoje je boje bio prsten na ruci Marulićeve Judite, pa je logično da se javnost zapitala koliko praktičnih znanja nudi ovakav obrazovni sistem.

Novine sarkastično ovo objašnjavaju činjenicom da ta deca ionako posle fakulteta neće moći da nađu posao, pa što bi onda učila nešto što im za njega može zatrebati.

Nacionalno veće učenika Hrvatske objavilo je da je ovogodišnji ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi bio teži od ispita prošlih godina, a smatra da je pravi krivac za nezadovoljstvo učenika prosvetni sistem.

Resorni ministar Željko Jovanović rekao jeda ispit iz hrvatskog nije bio koncepcijski dobar jer su tekstovi bili takvi da su ih učenici trebali pročitati tri ili četiri puta kako bi odgovorili na pitanja. Uz takvo čitanje, smatra ministar, 80 minuta vremena nije dovoljno da učenici odgovore na 72 pitanja i objektivno pokažu stečeno znanje.

Pitanja sa ispita možete pogledati ovde

Pročitajte i ovo...