Home VestiBiznis & Finansije Zašto Voren Bafet kupuje štampane listove?

Zašto Voren Bafet kupuje štampane listove?

by bifadmin

Voren Bafet počeo je da kupuje novine širom Amerike iako izdavaštvo, pogođeno krizom, beleži sve lošije profite. Sada će kao vlasnik 62 izdanja, među kojima su mnoga lokalna, imati domet do raznih krajeva SAD.

„Bafet je ovim potezom ubio više muva odjednom“, kaže Ken Doktor, analitičar medija. Ugovor o kupovini grupe Media General podrazumeva i velike zajmove i kreditnu liniju bivšim vlasnicima na kojima će njegovo preduzećeBerkshire Hathaway zaraditi 10,5 odsto. On je platio 142 miliona dolara za 62 nedeljnika i dnevnih izdanja, iako male lokalne novine zarađuju mnogo – priču o propasti štampe forsiraju centralni mediji poput Vašington posta, iako nije u potpunosti istinita.

Međutim u malim mestima je nedostatak konkurencije lokalnim novinama omogućio monopol zbog koga dosta zarađuju. Na njih ne utiče ni pojava online medija, one su svojim sugrađanima jedini pravi izvor informacija.

To bi moglo da znači da će se ova investicija Bafetu isplatiti kroz nekoliko godina, čak iako budeo morao da ukine neka štampana izdanja zbog prelaska na internet, na kome će takođe naplaćivati čitanje vesti.

Pročitajte i ovo...