Home VestiBiznis & Finansije Zvaničnici razgovaraju o EU obveznicama

Zvaničnici razgovaraju o EU obveznicama

by bifadmin

Francuski predsednik Fransoa Oland planira da sa istomišljenicima iz evrozone izvrši pritisak na nemačku kancelarku Merkel da cela evrozona garantuje EU obveznice piše CNBC.

Na skupu G8 i na skupu u Briselu 23. maja Oland očekuje podršku od italijanskog premijara Marija Montija, španskog Mariana Rahoja i Evropske komisije. Pogoršanje ekonomskih prilika i moguć izlazak Grčke iz iz evrozone više nisu tabui i vratili su ideju o EU obveznicama iz zapećka.

Neimenovani zvaničnik EU rekao je da su evroobveznice i debata oko njih opet na tapetu i da će Oland imati podršku drugih zvaničnika ako je pogura. „To se neće desiti preko noći i ima još stvari koje treba dogovoriti, ali postoji želja da se napravi plan uvođenja evroobveznica”, doda je zvaničnik.

Ideja je da se o obveznicama razgovara ovog meseca, a da se krajem sledećeg na samitu 28. i 29. juna formalno potpiše sporazum.

Merkelova je rekla da nije u načelu protiv obveznica, ali da „kada stvari dođu na svoje mesto” nisu loša ideja. Međutim, izgleda da stvari na svoje mesto neće doći skoro – sudeći po definiciji Merkelove gde je objasnila da je to mnogo bolja ekonomska integracija država, koordinacija u evrozoni i fiskalne stvari.

Pročitajte i ovo...