Home VestiBiznis & Finansije Banka za međunarodna poravnanja protiv kratkoročnih rešenja

Banka za međunarodna poravnanja protiv kratkoročnih rešenja

by bifadmin

Jedna od retkih institucija koja je predvidela krizu pre 2008. godine upozorava tvorce ekonomske politike da ne gube iz vida dugoročne finansijske cikluse.

U aprilu 2006., u jeku najvećeg ekonomskog razvoja, kada su svi verovali da će „zlatno doba“ potrajati zauvek, Vilijam Vajt, jedan od vodećih ekonomista Banke za međunarodna poravnanja, napisao je esej u kome predviđa budući krah sagledavajući dotadašnja istorijska kretanja. Vajtov zaljučak je bio da se najveće finansijske krize uvek dešavaju nakon perioda niske inflacije, ali njegovo upozorenje tada je uzeto s rezervom i bilo je odbačeno.Danas se ova institucija ponovo bavi istom temom u svom novom izveštaju, pod naslovom Karakteristike finansijskog ciklusa: Ne gubite iz vida srednjoročne uslove. U njemu trojica autora iznose nekoliko važnih primedbi.


Prema njihovim rečima, finansijski ciklusi direktno su povezani sa trendovima cena kredita i imovine, a usponi i padovi na berzama su od značajno manje važnosti. Takođe, oni ističu da se dužina finansijkih ciklusa značajno povećala od osamdesetih godina i finansijske liberalizacije, pa sada traju oko 20, umesto prethodnih 11 godina. Naglašeno je i da se vrhunci krize uvek poklapaju sa krizom bankarskog sektora. Na kraju, autori studije napominju da se finansijski i poslovni ciklusi razlikuju u svojoj dužini i posledicama koje imaju na ekonomska kretanja. Finansijski traju više godina i njihov uticaj je mnogostruko veći na globalni rast.


Talas finansijske liberalizacije i ustanovljavanje kredibilnih anti-inflacijskih režima početkom osamdesetih doveo je do produženja finansijskih ciklusa. Istovremeno, ta suzbijena inflacija progresivno je otklonila potrebu za poopštravanjem monetarne politike u trenucima ekonomskog širenja“, piše u pomenutoj studiji: „Opasnost leži u tome što tvorci monetarne politike reaguju na kratkoročne uticaje sa međunarodnih berzi i gube iz vida dugoročne cikluse.“

Pročitajte i ovo...