Home VestiBiznis & Finansije Burgernomija: Big mek indeks pokazao pad kupovne moći širom sveta

Burgernomija: Big mek indeks pokazao pad kupovne moći širom sveta

by bifadmin

McWages je instrument koji upoređivanjem plata u Mekdonalds restoranima širom sveta analizira ekonomske trendove. Sada je Ekonomist pokušao da ovom metodom ispita produktivnost i blagostanje zaposlenih u različitim ekonomijama, i došao do zaključka da su najbolje plaćeni zaposleni u Mekovima u zapadnoj Evropi.

Ekonomisti su prikupili podatke o zaradama zaposlenih u Mekdonaldsima i cenama Big mekova i na osnovu toga došli do zaključka da su u razvijenim zemljama plate zaposlenih slične ali da su zbog strogih zakona o minimalnim nadnicama one najveće u zapadnoj Evropi. Među zemljama u razvoju, plate variraju od 32 odsto američkih Mek zarada u Rusiji, do šest odsto u Indiji.

Međutim, upoređivanje Mek plata sa cenama Big mekova u lokalnim valutama pokazalo je kolika je zaista kupovna moć tih zaposlenih. Između 2000. i 2007. plate u Mekovima širom SAD porasle su za 13 odsto dok je cena Big meka skočila za 21 odsto, što pokazuje da je opala kupovna moć. Suprotno od ovoga u zemljama BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina) plate su rasle brže nego cene. Mapu cena i zarada možete pogledati ovde, a opširniji tekst o tome ovde.

Pročitajte i ovo...