Home VestiBiznis & Finansije EU pooštrava mere kontrole za svoje članice

EU pooštrava mere kontrole za svoje članice

by bifadmin

EU je sve bliža kompletiranju fiskalnog programa koji će omogućavati strožu kontrolu javne potrošnje država članica zbog prevencije preteranog zaduživanja.

Evropski parlament je danas izglasao dozvolu da se budžeti EU zemalja ranije proveravaju i posebno nadgledaju zemlje poput Italije, koje cenama svojih zajmova prete dodatno da ugroze stabilnost evrozone. Takođe je doneta odluka da se Grčka, Portugal i Irska podvrgnu jačoj fiskalnoj kontroli po izlasku iz programa finansijskog oporavka.


Španija je 9. juna postala četvrta zemlja evrozone koja je zatražila finansiju pomoć od početka krize pre dve godine. Za spas njenih najvećih banaka odvojeno je 100 milijardi evra, nakon što je od 2010. već odobrena pomoć u iznosu od 386 milijardi evra za pomoć Grčkoj, Irskoj i Portugalu, a Italija se navodi kao sledeća zemlja u tom nizu.


Novi nacrt oštre fiskalne provere nalaže da se državni budžeti odobravaju u okviru EU komisije pre nego što izađu pred glasanje u nacionalnim parlamentima. Nacrti budžeta bi trebalo da budu dostavljeni nadležnoj komisiji u Briselu do 15. oktobra za narednu godinu.


Pročitajte i ovo...