Home VestiBiznis & Finansije Izlazak Grčke iz evrozone doveo bi do suspenzije Šengena

Izlazak Grčke iz evrozone doveo bi do suspenzije Šengena

by bifadmin

Evropski ministri finansija diskutovali su o ograničavanju povlačenja novca sa bankomata i nametanju graničnih kontrola koje bi blokiorale iznošenje kapitala u slučaju izlaska Grčke iz evrozone. U najgorem slučaju ni Šengenski sporazum više ne bi važio.

Zvaničnici EU ipak tvrde da se“ne razmatra plan o izlasku Grčke iz evrozone“.Jedan predstavnik za štampu u EK je dopustio mogućnost da se o tome raspravlja nezvanično u nekim užim krugovima EU, podvukavši da temeljni akt Unije dozvoljava da u izuzetnim situacijama bude zavedena nužna dodatna kontrola zbog potreba „očuvanja javnog reda i bezbednosti zemalja članica“ Unije.

Unija mora biti u pripravnosti jer postoji mogućnost da će na novim grčkim izborima pobediti radikalna Siriza, čiji lider je već javnosti saopštio da bi raskinuo dogovor o merama štednje. Da podsetimo, izbori će biti održani ovog vikenda, a povlačenje novca iz grčkih banaka se ubrzalo. Dnevno povlačenje se povećalo sa 100 miliona evra na nivo od 500 miliona, saznaje Blumberg.
Zbog ovih tenzija EU razmatra i mogućnost suspendovanja Šengenskog sporazuma, piše Rojters. Sve se ovo razmatra, tvrde njihovi izvori, samo u slučaju izlaska grčke iz evrozone.

Pročitajte i ovo...