Home VestiBiznis & Finansije Ko će osvojiti najviše medalja?

Ko će osvojiti najviše medalja?

by bifadmin

Bližimo se Olimpijskim igrama u Londonu i mnogi su već počeli da predviđaju njihov ishod, pa i poznate analitičke kuće, kao što je PricewaterhouseCoopers.

PwC je na osnovu analize četiri ključna faktora prošlih olimpijada (brojnosti populacije, prihoda stanovništva, nekadašnjem pripadanju komunističkim sistemima i tome da li je zemlja domaćin Olimpijade) pokušao da odredi kako će otprilike da izgleda preraspodela medalja u Londonu.Prema dosadašnjoj statistici najveći osvajači su ekonomski razvijene zemlje sa velikom populacijom, iako se na sportskim terenima puno puta dešavalo da male zemlje prevagnu u određenim sportovima. Najuspešniji do sada bili su SAD, Kina i SSSR/Rusija.


PwC predviđa da će na Igrama u Londonu najviše medalja odneti takmičari SAD, njih 113, odnosno za pet više u odnosu na Olimpijadu u Pekingu pre četiri godine. S druge strane, Kinezi će osvojiti 87 medalja, odnosno 13 manje nego prošli put, ali najviše zahvaljujući tome što sada nisu domaćini. Rusima se predviđa 68 medalja, a domaćinima Britancima 54. Ipak, kada se pogleda broj osvojenih medalja po jednom milionu stanovnika, predviđa se da će najuspešniji biti predstavnici Bahama, sa oko 6 medalja, i Jamajka, sa 3,89 medalje. Poređenja radi, AMerikanci će osvojiti oko 0,36 medalje na milion stanovnika, a Kinezi tek 0,06 medalje.

Pročitajte i ovo...