Home VestiBiznis & Finansije Mario Dragi traži centralizaciju mehanizama za pomoć evrozoni

Mario Dragi traži centralizaciju mehanizama za pomoć evrozoni

by bifadmin

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi apelovao je na političke lidere Evrope da što pre osmisle dugoročnu viziju za evrozonu uključujući i „bankarsku uniju“ koja bi štitila štediše i sprečavala propale banke da urušavaju ceo finansijski sistem. U obraćanju Evropskom parlamentu Dragi je kritikovao nacionalne regulatore koji su u pokušaju da ih spasu svoje banke učinili još skupljim za dokapitalizaciju.

On tvrdi da regulatori u susretu sa problematičnim bankama potcenjuju problem i da se upravo to desilo sa francusko-belgijskom bankom Dexia i španskom Bankia. Vlasti zemalja članica, po njemu, moraju učiniti lakšim način raspoređivanja pomoći iz evropskih institucija unutar svojih zemalja.

Oli Ren je ispred Evropske komisije izjavio da je Evropi potrebna „i istinska kultura stabilnosti u evrozoni i njenim članicama, i veliki kapacitet da se zaustavi širenje zaraze i smanje troškovi pozajmljivanja članica“. Ren smatra da se jedino na taj način može sprečiti dezintegracija evrozone.

Kao i mnogi, i Dragi smatra da bi trebalo omogućiti direktnu finansijsku pomoć bankama, a ne njihovim vladama koje kasnije treba njih da spašavaju jer to pravi veliki pritisak na javne finansije. Za sada niko međutim nije precizirao uslove pod kojima bi ovo bilo ostvarivo, a osim toga neke jake ekonomije poput Nemačke i Finske su nezadovoljne ovom idejom.

Nemačku sada kritikuju i drugi. Tako je italijanski premijer Mario Monti rekao da Nemačka smanjuje šanse nekih zemalja da izađu iz krize.

Kritike pljušte sa svih strana. Francuska i Španija optužuju ECB da ne doprinosi dovoljno Evropskom kriznom fondu niti da doprinosi snižavanju prinosa na španske državne obveznice. Dragi im uzvraća da je ECB dosta toga uradio ali da ne može da popunjava rupe tamo gde zakažu vlade.

Pročitajte i ovo...