Home VestiBiznis & Finansije Merkelova: Nemačka predvodi borbu protiv krize, odbija prenagljeno rešenje

Merkelova: Nemačka predvodi borbu protiv krize, odbija prenagljeno rešenje

by bifadmin

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će Nemačka upotrebiti svu svoju ekonomsku moć kako bi se evropska kriza razrešil na najbolji mogući način, ali da u tom nastojanju ne treba da bude usamljena.

Merkelova je u javnom obraćanju rekla da će evropska dužnička kriza biti glavna tema razgovora svetskih lidera u Meksiku sledeće nedelje, ali i da će Nemačka, kao „lokomotiva razvoja i faktor stabilnosti“ biti pod posebnim pritiskom da upotrebi sva svoja raspoloživa sredstva kako bi pomogla razrešavanju ekonomske nestabilnosti u evrozoni. „Ubeđeni smo da je evro vredan spasavanja, jer ako on padne, pašće za njim i ideja o ujedinjenoj Evropi. Ipak, treba uzeti u obzir da ni naša sredstva nisu neiscrpna“, napomenula je Merkelova.


Ona je istakla da će na predstojećem sastanku G20 svi svetski lideri morati da se suoče sa rešavanjem sopstvenih finansijskih slabosti, kako bi se zajedničkim rešenjem suprotstavili daljem sunovratu. „To znači i da SAD smanje svoj budžetski deficit, ali i da Kina i ostale zemlej u razvoju dozvole fleskibilnije kurseve za svoej valute“, rekla je Merkel uz opasku da se sve upletene države moraju „odupreti izazovu promovisanja rasta i potrošnje uz kreiranje novih dugova“. nemačka kancelarka je još jednom odbila mogućnost rešenja krize evra kroz izdavanje evro-obveznica uz obrazloženej da je to kratkotrajno i nesigurno rešenje.

Pročitajte i ovo...