Home VestiBiznis & Finansije Merkelova za centralizovanu evropsku finansijsku vlast

Merkelova za centralizovanu evropsku finansijsku vlast

by bifadmin

Kada je Žan Klod Triše prošlog juna pozvao na stvaranje Evropskog ministarstva finansija koje bi imalo vlast nad nacionalnim budžetima ova ideja je izgledala nadrealno. Danas, Nemačka svoje partnere gura ka ovoj vrsti finansijske integracije, piše Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sada želi centralizovanu evropsku vlast koja bi vodila finansije zemalja evrozone ali njen zahtev je i reforma tržišta rada, sistema socijalne zaštite i poreske politike.

Dok članice evrozone ne preduzmu korake da ovo implementiraju i samim tim prihvate gubitak suvereniteta koji sada imaju, Nemačka neće razmišljati o drugim inicijativama rešavanja krize, poput evroobveznica ili „unije banaka“, saopštava zvaničan Berlin.

Očekuje se da će se o „fiskalnoj uniji“ pregovarati na EU samitu 28-29. juna. Za sada se zna da španski premijer Mario Rahoj prihvata ovu ideju u integralnoj Trišeovoj verziji. Međutim, mnoge jake ekonomije joj se protive u čemu vodi Francuska, koja se plaši gubitka suvereniteta. Ipak, i ako Nemačka u svojoj nameri uspe da se izbori sa konkurentima poput Francuske, Finske i Austrije, postoji strah od toga da neće biti lako povratiti poverenje investitora.

Pročitajte i ovo...