Home VestiBiznis & Finansije Moody’s smanjio rejting austrijskim i nemačkim bankama

Moody’s smanjio rejting austrijskim i nemačkim bankama

by bifadmin

Moody’s je smanjio kreditne rejtinge šest nemačkih bankarskih kuća i tri najveće austrijske banke zbog opasnosti od produbljivanja krize evrozone. Rejting je smanjen i bankama koje su na našem tržištu – Erste i Unicredit banci. 

U saopštenju stoji da će se ako se kriza produbi nemački zajmodavci suočiti sa lošijim kvalitetom svojih sredstava. Komercbank je zato doživela pad rejtinga od A3 na A2 sa negativnom prognozom.

Ostalim nemačkim bankama Landesbank Baden-Wuerttemberg i Norddeutsche Landesbank smanjen je rejting sa A3 na A2 ali sa stabilnom prognozom, a nemačkoj podružnici italijanske Unicredit banke smanjen je rejting na isti način, samo sa negativnom prognozom.

Što se tiče austrijskih banki Moody’s je smanjio rejting Erste banke za dva poena, sa A3 na A1 i na sve to dodao joj negativnu prognozu, dok je filijali Unicredita u ovoj zemlji sa istom prognozom, smanjio rejting na A2. Ovim austrijskim bankama rejting agencija saopštila je da su ranjive između ostalog i zbog poslovanja u centralno-istočnoj Evropi.

Pročitajte i ovo...