Home VestiBiznis & Finansije Nemačka traži od Španije da prihvati refinansiranje sa strane

Nemačka traži od Španije da prihvati refinansiranje sa strane

by bifadmin

Dok se španska vlada bori da nekako sopstvenim snagama refinansira posrnuli bankarski sektor, nemačka kancelarka Merkel insistira da Španci prihvate evropska sredstva za refinansiranje.

Članice evrozone, kao ni učesnici na tržištu kapitala, ne veruju da Španija u ovom trenutku može sama da spasi sopstveni bankarski sektor. Angela Merkel i ministar finansija u nejnoj vladi, Volfgang Šojble, složili su se da treba primorati špansku vladu da prihvati sredstva iz privremenog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost. Nemački ekonomisti izračunali su da je španskim bankama neophodno između 50 i 90 milijardi evra svežeg kapitala.


Uz Španiju i Grčku, nedavno je i Kipar pridodat na listu potencijalno ugroženih evropskih zemalja. Ova zemlja bi trebalo do kraja meseca da uloži 1,8 milijardi vera za dokapitalizaciju svoje druge najveće banke i takođe se opire uzimanju zajmova iz evropskih fondova. Kipar je najviše pretrpeo zbog krize u Grčkoj, koja još uvek ne jenjava, a zvaničnike u Berlinu plaši činjenica da sve veći broj ekonomija u razvoju okreće svoja leđa evru u trenucima najveće krize.

Pročitajte i ovo...