Home VestiBiznis & Finansije Pad cene kukuruza na Produktnoj berzi

Pad cene kukuruza na Produktnoj berzi

by bifadmin

Pšenica je ušla u poslednji mesec a soja i kukuruz u poslednji kvartal svog ekonomskog života u 2011/12. godini. Upravo ta okolnost u velikoj meri definiše i tržišni status ovih roba. Pšenica je najtraženija roba protekle nedelje, tržište kukuruza je trenutno najneizvesnije, dok je soja standardno dobro pozicionirana. Promet od 1.314 tona u odnosu na rekordni ovogodišnji mesečni promet iz prethodne nedelje je za 76,23% manji. Finansijska vrednost prometa iznosila je 39.588.031 dinar, što je za 68,44% manje nego prethodne nedelje.

Za tržište pšenice u 2011/12. godni slobodno se može izreći konstatacija da je bilo relativno mirno i stabilno. Tek u dva perioda ova roba je imala značajnija cenovna pomeranja: početkom godine i sada, pred sam početak nove žetve. Oba puta cena je bila u očiglednom porastu. Prvi put to je bila posledica saznanja o malim ukupnim setvenim površinama pod ovom kulturom, a sada razloge treba tražiti u činjenici da je pšenice prošlogodišnjeg roda sve manje u ponudi uz naglašenu neizvesnost oko ukupnog prinosa nove pšenice. Iako statistički gledano cena ove robe koja je u nedelji za nama iznosila 25,40 din/kg (23,52 bez PDV) praktično stagnira, to je nivo cene koji u odnosu na pre samo mesec dana veći za skoro 10%.

Cena kukuruza je pala za čitavih pet posto bukvalno u jednom danu. To se deslio prošlog petka kada je sa 21,30 din/kg bez PDV cena pala na 19,30 din/kg. Čitave protekle nedelje cena je varirala u rasponu između 19,10 din/kg i 19,40 din/kg, što je rezultiralo prosečnom cenom trgovanja od 20,74 din/kg ( 19,20 bez PDV). To je pad u odnosu na cenu iz prethodne nedelje od 4,56%. Jedina šansa da cena u narednom periodu počne da raste, jeste odnos velikih svetskih trgovaca prema kupovini. Za sada ti kupci ne traže robu. Ukoliko se do nove berbe značajnije otvori ovo tržište, cena će se svakako vratiti na nivo svog ovosezonskog maksimuma. Da li će se to i desiti, neizvesno je. To samo tržište zna.

Dve najznačajnije robe soja kompleksa su soja i sojina sačma 44% proteina. Obe robe posle dužeg vremena imaju blagi cenovni pad. Sojino zrno se prodavalo preko berze po 56,70 din/kg (52,50 bez PDV) ili za 0,63% nižoj ceni nego prethodne nedelje, dok je sojina sačma trgovana po prosečnoj ceni od 59,88 din/kg (50,75 bez PDV) što je za 0,28% manje od prosečne cene u prethodnoj nedelji. Soja novog roda na terminskom tržištu je prodavana u rasponu između 38,00 din/kg bez PDV i 38,50 din/kg.

Od ostalih roba predmet trgovanja na „Produktnoj berzi“ u novom Sadu bilo je još samo stočno brašno i to po ceni od 22,30 din/kg (18,90 bez PDV).

PRODEX

Uz minimalne oscilacije tokom nedelje skoro svi poljoprivredni proizvodi koji formiraju vrednosnu korpu PRODEX-a, danas beleže cenovne vrednosti identične kraju prethodne nedelje.

Jedino blago odstupanje beležimo na tržištu pšenice gde je cena pala za minimalnih 0,07 din/kg. To je ujedno bio i jedini cenovni faktor koji je prouzrokovao minimalni pad indeksne vrednosti PRODEX-a, u odnosu na prošli petak, tek za 0,14 indeksnih poena. Na današnji dan ovaj indeks beleži vrednost od 228,21 indeksnih poena.

Pročitajte i ovo...