Home VestiBiznis & Finansije Preminuo pisac Rej Bredberi

Preminuo pisac Rej Bredberi

by bifadmin

Renomirani pisac naučne fantastike i autor knjige „Farenhajt 451“ po kojoj je snimljen istoimeni filmski hit, Rej Bredberi, preminuo je u 91. godini života.

Uprkos tome što je bio vezan za kolica on je bio veoma aktivan i u devedesetim godinama je objavljivao priče, romane, pisao scenarije za filmove i poeziju.

Pored „Farenhajta 451“ po kome je Fransoa Trifo snimio već čuveni film 1966. godine, napisao je i scenario za film „Mobi Dik“ Džona Hjustona iz 1956. godine, na desetine priča i romana, a publici u Srbiji je možda najpoznatiji po pričama koje je pisao za izuzetno popularnu seriju „Zona Sumraka“ i serijal „Pozorište Reja Bredberija“ koje su nekoliko sezona sa velikim uspehom prikazivane na ovdašnjim tv kanalima.

Dobitnik je Pulicerove nagrade 2007. godine za izuzetan doprinos stvaralaštvu iz oblasti naučne fantastike i fikcije, kao i nosilac medalje časti koje su pored njega dobili i pisac Artur Miler i Filip Rot, a mnogi se slažu da je njegov književni opus inspirisan delima Ernesta Hemingveja.

Pročitajte i ovo...