Home VestiBiznis & Finansije Slovenija: Pet godina zatvora zbog pronevere sa toalet papirom u PIO-u

Slovenija: Pet godina zatvora zbog pronevere sa toalet papirom u PIO-u

by bifadmin

U Sloveniji je razrešena Toalet papir afera – Ljubljanski sud osudio jeMilojku Globokar na pet godina zatvora jer je fiktivnim računima za nabavljanje toalet papira za Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje oštetila ovo preduzeće za gotovo pola miliona evra. Navodno, u to vreme svaki zaposleni u Zavodu je dnevno trošio i do 18 rolni toalet papira.

Prema pisanju slovenskih medija, krađa ukupno 447 hiljada evra odvijala se od 1999. do 2002. godine. Na to da nešto nije u redu, upozorila je rukovodilac finansijskog sektora u Zavodu, koja je slala dopise o enormnoj potrošnji toaletnog papira.Ispostavilo se da je Zavod te tri godine naplaćivao račune za papir koji nikad nije dobio.

Uprkos tome što je Zavod toaletnu opremu trebao kupovati redovno i obnavljati trogodišnji ugovor sa dobavljačem svake godine, revizija je pokazala da su oni u samo u nekoliko meseci od kompanije Mavrica kupili količinu toaletnog papira za narednih pet godina.

Stručna komisija, koja je osnovana tokom revizije, ocenila je da je dnevna potrošnja toaletnog papira bila pola rolne po čoveku, a sudeći prema narudžbama, u Zavodu su u “najboljim vremenima” trošili čak 18 rolni po čoveku.

Izračunali su da je dnevna potrošnja toaletnog papira po čoveku 1999. godine iznosila 4,7 rolne na dan, a u 2000. povećala se na 9,3 rolne. Već naredne godine su trošili 11,6 rolni.

Međutim, Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje taj materijal nikada nije primio, već je novac išao u džepove saučesnika.

Ova prevara je ipak otkrivena i većina njenih učesnika dobila je zatvorske i novčane kazne.

Pročitajte i ovo...