Home VestiBiznis & Finansije Švajcarska uvećala pomoć za razvoj drugih država

Švajcarska uvećala pomoć za razvoj drugih država

by bifadmin

Nedavna odluka Parlamenta Helvecije – Nationalrata – da poveća ukupan budžet namenjen pomoći inostranim državama na blizu 11 milijardi franaka (oko 10 milijardi evra) potvrđuje odanost Konfederacije principu solidarnosti sa najnerazvijenim delovima sveta. Deo te pomoći ići će i nama.

U toku debate koja je vođena u Parlamentu čuli su se i glasovi “ da bi pomoć delimično trebalo usloviti i vezati za probleme azilanata”, što je većina poslanika odbacila “kao neodrživo i nepotrebno”.

Na kraju je odlučeno da se do kraja 2016. godine nerazvijenim državama pomogne u iznosu od 11 milijardi franaka, pri čemu će je za istočnu Evropu rezervisano milijardu i sto miliona franaka.

Obzirom da su pojedini poslanici u Bernu upozorili kako ova “pomoć nije uvek davala i najefikasnije rezultate na terenu” odlučeno je da se ubuduće više pažnje posveti “razvoju saradnje sa privatnim sektorom i nevladinim organizacijama u državama primaocima pomoći”.

“Ovi krediti nisu samo pomoć već treba da posluže za finansiranje i razvoj industrije”, rekao je ministar spoljnih poslova Švajcarke Didije Burkhalter i dodao: “Pored Švedske, Norveške i Luksemburga, mi smo u vrhu država koje nastoje da pomognu razvoju drugih širom sveta. Godišnje ćemo davati, od predviđene sume, 2,8 milijardi franaka što je dokaz naše čvrste opredeljenosti principu solidarnosti. Drugim rečima, svaki građanin Švajcarske izdvajaće do kraja 2016. godine jedan franak dnevno u ovaj fond“.

Prema studiji pod imenom “Bezbednost” objavljenoj nedavno od strane ETH Cirih, više od 63 posto Švacaraca zalaže se i odobrava veću pomoć i podršku državama širom sveta. “Ako mi pomognemo drugima da pobede siromaštvo, imaćemo manje problema sa ilegalnim migrantima”, rekao je jedan od poslanika potpisniku ovih redova uz uslov da mu se ime ne objavljuje.

Kada je reč o Srbiji od ovih 11 milijardi, za nas je odvojeno 12,7 miliona franaka. Na žalost, čini se da kod nas jako malo ljudi za to zna, a još manje tu pomoć i koristi.

Zoran Vitorovic, Bern

Pročitajte i ovo...