Home VestiBiznis & Finansije Tržišta novca se zatvaraju za Španiju

Tržišta novca se zatvaraju za Španiju

by bifadmin

Ministar trezora Španije Kristobal Montoro u jednom radio intervjuu poslao je dramatičan signal o uticaju bankarske krize u ovoj zemlji na pozajmljivanje vlasti rekavši da su po sadašnjim kamatnim stopama finansijska tržišta efektivno zatvorena za Španiju. Generalni sekretar OECD-a Anhel Gurija tvrdi da Španija i Italija sve rade kako treba i da ne bi trebalo da plaćaju tako visoke kamatne stope.

Mi imamo problem da pristupimo tim tržištima kada je potrebno refinansirati dug, tvrdi Montoro. On inače smatra da bi španske banke trebalo da se dokapitalizuju pomoću evropskih mehanizama. Njegov komentar o zaduživanju španskih vlasti uticao je na ponovni pad evra posle kratkog optimizma zbog konferencije šefova ekonomije G7.

Anonimni izvor Rojtersa kaže da Nemačka primorava Španiju da prihvati međunarodnu pomoć kako bi dokapitalizovala banke, ali da ova zemlja to ne želi. Sekretar OECD-a smatra da ako se ovaj problem reši Evropa može izći iz krize najjača do sada.

„Međutim, nema razloga da Španija plaća sedam odsto a Italija 6,5 odsto kamate za novac kada preduzimaju prave odluke u suzbijanju krize“, kaže on o rekordnoj ceni troškova pozjamljivanja za desetogodišnje obveznice ovih zemalja.

Pročitajte i ovo...