Home VestiBiznis & Finansije Velika Depresija na pomolu?

Velika Depresija na pomolu?

by bifadmin

Poznati kolumnista „Fajnenšel tajmsa“ Martin Volf piše da ga mehanizam trenutne finansijske situacije u svetu neodoljivo podseća na stvaranje Velike Depresije tokom tridesetih godina prošlog veka. „Niko ne zna koja je najbolja dugoročna strategija za izlazak iz krize“, kaže Volf.

Koliki pritisak može da izdrži neka država zbog finansijske krize? Šta bi se desilo ukoliko bi neka zemlja izašla iz evrozone? Da li možda čak i Nemačka razmišlja o napuštanju ove grupe zemalja? Koja su dugoročna rešenja za finansijku krizu? Odgovore na ova pitanja niko zaista ne zan u ovom trenutku“, piše Martin Volf u svojoj najnovijoj kolumni za prestižni „Fajnenšel Tajms“. On kaže da sve do danas nije mogao u potpunosti da sagleda mehanizam nastanka Velike Depresije tokom tridesetih godina dvadesetog veka. Međutim, neki uslovi za to su se sada ponovili.


Sve što je neophodno za nastanak Depresije su krhke ekonomije, rigidni monetarni režimi, široko rasprostranjeno mišljenje da je stezanje kaiša jedino dobro rešenje, kao i kratkovidi političari koji ne umeju da međusobno sarađuju. Možda će se sadašnja panika i smiriti, ali ponašanje investitora, koji kupuju obveznice bez razmišljanja po sadašnjim stopama, ne ukazuje na to, a ne pomažu ni neodlučni tvorci monetarne politike, piše Volf. Prema njegovim rečima, dok god zemlje sa boljom ekonomskom situacijom budu odbijale da pomognu najugroženijima unutar evrozone, sve je bliži definitvni krah ove monetarne grupacije.

Pročitajte i ovo...