Home VestiBiznis & Finansije Biljka pomoću koje se vadi nafta digla standard u siromašnim regijama Indije

Biljka pomoću koje se vadi nafta digla standard u siromašnim regijama Indije

by bifadmin

Na severozapadu Indije do nedavno se živelo u teškom siromaštvu i prljavštini. Međutim otkako je tamo otkrivena biljka guar, mahunarka koja pomaže u vađenju nafte i plina tako što uklanja pesak koji nastaje od bušenja stena, standard je skočio – kupuju se traktori, vrednost zemljišta raste a jedan uzgajivač guara se novinarima pohvalio kako sada čak ima i “kamenu kuću”.

Sohan Singh je živeo u kolibi od blata dok nije počeo da uzgaja ovu mahunarku, a sada nastanjuje pomenutu kamenu kuću. Njegovom uspehu doprineo je rast cene guara, biljke koja se koristi za crpljenje nafte iz stena. U siromašnoj državi Radžastanu u kojoj raste ova biljka, ona se vekovima koristila za prehranu. Međutim, otkad su velike svetske kompanije otkrile sposobnost guara da apsorbuje vodu poput unapređenog kukuruznog skroba i da zajedno sa vodom može ukloniti pesak iz naftnih bušotina, standard u Radžastanu je naglo skočio.

To ne čudi jer Indija proizvodi 85 odsto guara na svetu. Sve više malih poljoprivrednika ali i kompanija u ovoj zemlji priključuje se uzgajanju ove mahunarke. KompanijaVikas WSP koja se specijalizovala za ovu sortu je prošle godine organizovala skupove na kojima je zemljoradnicima besplatno delila seme ove biljke. Ova firma ubedila je i ratare u Pandžabu, koji je severno od Radžastana, da se sa proizvodnje pamuka prebace na proizvodnju guara. Naravno, ona će otkupiti sve što seljaci proizvedu. I malim poljoprivrednicima napokon je krenulo, međutim oni moraju biti oprezni – u Kini, Australiji i Kaliforniji takođe pokušavaju da uzgoje ovu biljku.

Pročitajte i ovo...