Home VestiBiznis & Finansije Dodeljena Volfson nagrada za najbolji izlazak iz evrozone

Dodeljena Volfson nagrada za najbolji izlazak iz evrozone

by bifadmin

Ekonomista Rodžer Butl iz Capital Economicsa osvojio je Volfson nagradu i 250 hiljada funti za plan ‘najmanje lošeg’ raspada evrozone.

Butl je izjavio da je verovatno da će Grčka biti izvan evrozone do kraja godine. Na dodeli nagrade Lord Volfson izjavio je da je pre samo šest meseci ovo bila tabu tema naglasivši da ‘ne smemo ostati bez plana’. Sada ima 400 planova.

Tako je Žur Herman iz Holandije predložio Grcima da zamene evro za drahmu, objasnivši to rečima da svi evri formiraju picu, a da sada grčka vlada može vraćati dugove tako što će svaki poverilac dobiti po parče pice.

Plan Capital Economicsa se ne razlikuje mnogo, osim što je detaljniji. Prvi dan drahma bi vredela isto kao evro. To uračunava sve cene, zajmove, vrednosti i slično, što ima za cilj da trgovci ne zaokružuju cene i time roba postane skuplja. Međutim, očekuje se da bi drahma brzo pala na međunarodnom tržištu.

Grčka ne bi trebalo da žuri sa štampanjem drahmi prvih šest meseci i evro bi mogao ostati sredstvo plaćanja za to vreme. Ali, ovaj plan Grčka treba da drži što duže u tajnosti da bi se izbegla navala na banke.

Nakon toga Grčka treba da objavi plan ciljane inflacije i da primeni plan fiskalnih pravila koje bi nadgledali nezavisni stručnjaci.

Takođe, Grčka treba da konvertuje svoj dug u drahme i da time situacija bude čista u ponovnim pregovorima oko uslova otplate, jer čak i da Grčka ostane u evrozoni, verovatno neće moći otplaćivati dugove jer je rast ekonomije praktično ništavan, navodi se u nagrađenom planu.

Pročitajte i ovo...