Home VestiBiznis & Finansije Eurobarometar: Evropljani manje pesimistični

Eurobarometar: Evropljani manje pesimistični

by bifadmin

Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra stanovnici EU zemalja su krajem proleća bili manje pesimistični u pogledu posledica finansijke krize po nacionalne ekonomije.

Obimnim istraživanjem Eurobarometra ispitivano je mišljenje o budućnosti nacionalnih ekonomija stanovnika 27 zemalja članica EU, šest zemalja kandidata, među kojima je i Srbija, kao i grčka zajednica na Kipru. Ovo je osmi uzastopni put od jeseni 2008. da je više od dve trećine anketiranih građano izrazilo negativno mišljenje o stanju svojih ekonomija i njihovom oporavku.


Ipak, ovaj put rezultati nisu bili toliko pesimistični kao prethodnih nekoliko puta jer su ispitanici uglavnom delili mišljenje da se najgori deo krize sada nalazi iza nas. U Švedskoj, Luksemburgu i Nemačkoj ispitanici su izrazili čak veliku dozu optimizma i poverenja u svoje ekonomija, pa je u tim zemljama više od 75% bilo pozitivno opredeljeno po pitanju bliže budućnosti i daljeg razvoja.

S druge strane, među najnegativnijim zemljama ubedljivo su bile Španija, Grčka, Irska i Portugal, koje su i najpogođenije krizom. Nezaposlenost je navedena kao glavni razlog zabrinutosti u ovim zemljama, ali i Mađarskoj, koja je takođe bila visoko kotirana, odmah iza najpogođenijih.

Pročitajte i ovo...