Home VestiBiznis & Finansije Francuska vlada pokušaće da spreči rezove Pežo Sitroen grupe

Francuska vlada pokušaće da spreči rezove Pežo Sitroen grupe

by bifadmin

Francuski premijer Žan-Mark Ajro sastaće se sa izvršnim direktorom Pežo Sitroen grupe Filipom Varenom kako bi se smanjila tenzija i pronašlo rešenje nakon objave da će drugi po veličini proizvođač automobila u Evropi otpustiti 8.000 radnika i zatvoriti jednu fabriku.

Vlada predsednika Olanda oštro je kritikovala najavljeni potez automobilskog giganta, što je izazvalo reakciju vodećih ljudi ove grupacije. Predsednik upravnog odbora Tijeri Pežo izjavio je za „Le Figaro“ da je vladino kritikovanje preduzetih mera štednje dovelo do gubljenja poverenja potencijalnih partnera i ulagača u kompaniju. Cena akcije Pežoa pala je za skoro 20% nakon što su početkom meseca najavljeni veliki kadrovski rezovi.

U želji da se smanje operativni gubici koji trenutno iznose oko 200 miliona evra, rukovodstvo Pežo Sitroen grupe odlučilo je da do kraja 2014. godien zatvori proizvodni pogon u mestu Olnej, nedaleko od Pariza. Familija Pežo još uvek ima upravljački udeo u kompaniji zahvaljujući vlasništvu nad 25,2% akcija sa 37,9% u glasačkom pravu.

Pročitajte i ovo...