Home VestiBiznis & Finansije Nemački ekonomisti pogoršavaju krizu evra

Nemački ekonomisti pogoršavaju krizu evra

by bifadmin

Sve veću medijsku pažnju u Nemačkoj dobija kontroverzni ekonomista Hans-Verner Sin koji se svim snagama zalaže za propadanje zajedničke valute. Kolege ekonomisti se distanciraju od njega, ali novinari ne.

Ustavni sud Nemačke nedavno je većao o ustanovosti Evropskog mehanizma za stabilnost. Iznošenje dokaza je trajalo satima i činilo se da se svi ponavljaju dok mikrofonu nije prišao Hans-Verner Sin. On tvrdi da je pružanje pomoći državama sa posrnulim bankama „loša terapija“ i optužuje EU da koristi sredstva koja će ovim državama odmoći a ne pomoći.

Profesor Sin, poznati evroskeptik, izjavio je: „Naša deca će biti primorana da idu u južnu Evropu i traže svoj novac nazad“. Među oponentima očuvanja evrozone on je najglasniji. Baš prošle nedelje, kada je Angela Merkel pristala na bankarsku uniju, Sin je u pismu koje je potpisalo još 200 ekonomista upozorio da će ovo imati katastrofalne posledice. Samo manja grupa ekonomista potpisala je peticiju kojom se protivi Sinovom pismu.

Njegovo protivljenje očuvanju evra i njegovu veliku popularnost konzervativni mediji upoređuju sa igranjem sa vatrom. Međutim, sve veći broj uvaženih ekonomista se distrancira od Sina baš zbog njegovog olakog poigravanja sa sudbinom evra. Oni kažu da Sin samo kritikuje jedno rešenje ne nudeći drugo za uzvrat.

Pročitajte i ovo...