Home VestiBiznis & Finansije Od Eura 2012 UEFA zaradila, zemlje domaćini u minusu

Od Eura 2012 UEFA zaradila, zemlje domaćini u minusu

by bifadmin

Iako su za fudbalski šampionat Euro 2012 Poljska i Ukrajina potrošile30,2 milijarde evra na infrastrukturu i sportske objekte, više od njih na ovom takmičenju zaradila je UEFA. Njeno rukovodstvo je međutim saopštilo da je zarada sa Eura 2012 manja nego sa prethodnih, ali da nemaju razloga za žaljenje – samo 840 miliona evra zaradili su od prodaje prava televizijskih prenosa. Ministri finansija Poljske i Ukrajine međutim žale.

Da recesija utiče i na najvažniju sporednu stvar na svetu pokazuje i konstantan pad prihoda od organizovanja takmičenja. Pre četiri godine od 1,35 milijardi evra prihoda UEFA-i je ostala čista dobit od 253 miliona koju su iskoristili prošle godine za pokrivanje gubitka u poslovanju od 86 miliona.

UEFA se međutim još drži iznad površine.

Poljska je u organizaciju Eura 2012 uložila 20 milijardi evra a Ukrajina za polovinu manje. Procenjuje se da će im trebati nekoliko godina da pokriju minus koji su ovako stvorili, ali to će se znati kada analize budu gotove. Za četiri godine će se za ovaj trofej boriti 24 tima, što sa sobom povlači i veće troškove organizovanja turnira.

Pročitajte i ovo...