Home VestiBiznis & Finansije Samaras u poslednjim pregovorima za spas Grčke

Samaras u poslednjim pregovorima za spas Grčke

by bifadmin

Grčki premijer Antonio Samaras u narednih nekoliko dana obaviće seriju razgovora sa predstavnicima EU, MMF i ECB kako bi ih uverio u ozbiljnost grčke vlade da ispoštuje uslove dogovora za dobijanje finansijske pomoći.

Ukoliko Samaras ne bude bio dovoljno ubedljiv, Grčka neće dobiti poslednji deo pomoći u iznosu od 31,5 milijardi evra i konačno će se suočiti sa potpunim bankrotom pa će biti prinuđena i da istupi iz evrozone. Samaras je juče dao izjavu da je njegova „vlada spremna da učini sve što je neophodno kako bi vratila Grčku na pravi put“, što, između ostalog podrazumeva i sprovođenje u delo novog plana za štednju koji bi u naredne dve godine trebalo da smanji javne troškove za 11,7 milijardi evra.


Posle razgovorom sa predsednikom Evropske komsije Manuelom Barozom Samaras je izrazio odlučnost da će tropartijska koalicija sa njim na čelu uspeti da sprovede neophodne reforme, kao što je promena fiskalnih pravila i urednija naplata poreza. Međutim, analitičari su i dalje skeptični, pogotovo posle objave izveštaja d aće se grčka ekonomija ove godine smanjiti za dodatnih 7% umesto prethodno najavljenih 5%.

Pročitajte i ovo...