Home VestiBiznis & Finansije Crédit Agricole trpi gubitke zbog poslovanja u Italiji i Grčkoj

Crédit Agricole trpi gubitke zbog poslovanja u Italiji i Grčkoj

by bifadmin

Crédit Agricole će u narednih nekoliko nedelja prodati Emporiki, svoju ćerku banku u Grčkoj, pošto je prethodno objavila velike gubtike u neto profitu u poslednjem kvartalu.

National Bank of Greece, Alpha Bank i Eurobank biće glavni takmaci za preuzimanje Emporiki, grčke „podružnice“ francuske banke Crédit Agricole. Rukovodstvo francuske banke je objavilo da je u razgovorima sa Grčkom centralnom bankom, Grčkim fondom za finansijsku stabilnost i Evropskom komisijom o uslovima prodaje Emporikija, koga je kupila za 2,2 milijardi evra 2006. godine, ali koji joj je od tada doneo oko 6 milijardi evra troškova.


Neto profit treće najveće francuske banke pao je 67% u drugom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 111 miliona evra. Emporiki je u tom periodu doprineo lošem rezultatu sa 370 miliona evra gubtika. Međutim, Credit Agricole je bila pogođena i sa gubitkom 427 miliona evra zbog svog učešća u italijanskoj Intesa Sanpaolo, zbog čega je sada smanjila svoj udeo u njenom poslovanju na manje od dva odsto. Italija je drugo najveće tržište za Credit Agricole, uz jake nastup i na španskom i portugalskom tržištu. Ipak, neto gubitak u međunarodnim operacijama smanjen je sa prošlogodišnjih 695 miliona evra na 271 milion u ovoj godini.

Pročitajte i ovo...