Home VestiBiznis & Finansije DZU Ilirika preuzela upravljanje Citadel investicionim fondovima

DZU Ilirika preuzela upravljanje Citadel investicionim fondovima

by bifadmin

Akvizicijom fondova Triumph, Triumph balance i Citadel novčani fond, odobrenom od Komisije za hartije od vrednosti, DZU Ilirika je postala prvo društvo u Srbiji koja upravlja imovinom 8 investicionih fondova, dostigavši tržišni udeo od preko 14 procenata.

Preuzimanje Citadel investicionih fondova je treća akvizicija Ilirike DZU od juna 2011. godine, kada je prvo preuzela dva Deltina, a kasnije i jedan Fimin fond. U ovom trenutku na tržištu investicionih fondova samo još DZU Fima invest ima samostalan fond, dok su ostali fondovi pod upravom komercijalnih banaka. Posle akvizicije, DZU Ilirika upravlja finansijskim sredstvima čiji je iznos preko 270 miliona dinara tj. preko 2 miliona evra, od čega preuzeta imovina ranijih Citadelovih fondova iznosi oko 65 miliona dinara. Ukupna imovina svih otvorenih investicionih fondova u Srbiji iznosi blizu 2 milijarde dinara.


„Iako i 2012. godinu obeležava ekonomska i finansijska nestabilnost, u DZU Ilirici nudimo neke od najperspektivnijih fondova kao što su prvi sektorski fond Ilirika gold ili fond Ilirika Dynamic koji ulaže u akcije najkvalitetnijih IT kompanija. Uz to, liberalizacija zakona o investicionim fondovima otvorila je nove mogućnosti ulagačima koji imaju prilike da investiraju i na svetskim berzama preko legalnih zastupnika“, izjavio je direktor Ilirika DZU, Damjan Mencej.


Igor Popović, glavni portfolio menadžer DZU Ilirike osvrnuo se i na snižavanje kreditnog rejtinga Srbije: ”Perspektiva keš fondova u Srbiji je utoliko veća ukoliko se uzme u obzir makrofinansijsko stanje naše zemlje. S obzirom na trenutnu situaciju, neminovno je da će državno zaduživanje biti još više dok nivo javnog duga raste. Cenu slabog kreditnog rejtinga i loše fiskalne pozicije, država će morati da plati time što će ponuditi visoke prinose na dužničke hartije od vrednosti koje emituje. Keš fondovi će sigurno iskoristiti priliku da ostvare još veće prinose kupovinom trezorskih zapisa koji će se direktno preslikati na vrednost investicionih jedinica, a krajnji dobitnik biće sam investitor.“

Pročitajte i ovo...