Home VestiBiznis & Finansije Južnoafrički rudari pred otkazom

Južnoafrički rudari pred otkazom

by bifadmin

Južnoafrički rudari koji štrajkuju pošto je policija ubila 34 njihovih kolega u četvrtak suočavaju se sa mogućnošću da dobiju otkaz ukoliko uskoro ne počnu sa radom.

U zvaničnom sopštenju rudarske kompanije Lonmin kaže se da čak 3.000 rudara nelegalno štrajukuje i da moraju da se vrate na svoja radna mesta ove nedelje. Ova odluka odložena je od petka pošto su snage policije ubile 34 rudara u rudniku platine Marikana, sevrozapadno od Johanesburga prošlog četvrtka. Rudari kažu da ovo saopštenje predstavlja vređanje njihovih mrtvih kolega.


Rukovodstvo Lonmina očekuje da će se između 17% i 25% radnika danas vratiti na svoja radna mesta i da će pripremiti teren za bezbedan povratak ostalih rudara. Njih preko 3.000 započelo je štrajk pre nedelju dana, zahtevajući povišenje plata i bezbednosti na radu.Njihova trenutna plata iznosi između 480 i 600 američkih dolara, a zatražena je povišica na približno 1.500 dolara.


Kompanija Lonmin, koji je treći po veličini proizvođač platine na svetu, kaže da je ostalih 25.000 stalnih radnika i oko 10.000 radnika pod ugovorom onemogućeno da radi zbog „nelegalnog štrajka“ određenog dela zaposlenih. Uzroci pucnjave ostali su još uvek nerazjašnjeni, ali veruje se da su predstavnici policije otvorili vatru pošto je na njih krenuo deo nezadovoljnih rudara, naoružanih mačetama i primitivnim oružjem. Tada je uhapšeno preko 250 vinovnika sukoba, 78 ih je ranjeno, a 34 ubijeno.

Pročitajte i ovo...