Home VestiBiznis & Finansije Olimpijske igre su posao a ne sportsko nadmetanje

Olimpijske igre su posao a ne sportsko nadmetanje

by bifadmin

Olimpijada više nije samo sportsko nadmetanje već biznis. Do te mere je u Londonu sve na strani Olimpijskog komiteta da svaki trgovac koji svoju robu poslaže u obliku olimpijskih krugova mora da plati veliku kaznu.

Jedan londonski mesar je ukrasio je svoj izlog sa pet kolutova kobasica poslaganih kao na znaku Olimpijade. Cvećarka Lisa Kros je pak kupcima ponudila bukete cveća složene da liče na olimpijsku baklju koja je prolazila kroz Veliku Britaniju.

Ali pet olimpijskih kolutova su zaštićen znak Olimpijskih igara. Mesaru sad preti kazna do 20 hiljada funti (oko 25 hiljada evra). Međunarodni olimpijski odbor je vlasnik i idejnog rešenja oblika olimpijske baklje, tako da su službenici zaplenili i bukete cveća, a cvećarka može imati ozbiljnih problema.

Helen Dej upravlja jednom malom agencijom koja nudi zabavljače, glumce i akrobate za razne proslave. I ona je u svoj katalog uvrstila skupinu djevojčica-akrobata koje čine olimpijske prstenove. Nadležne službe su bile vrlo brze: njenoj agenciji je izrečena zabrana poslovanja.

Ovako drastična zaštita autorskih prava MOO smeta svima – novinarima, preduzetnicima ali i građanima Londona. Građani, prema rečima ministra Hjua Robertsona, ne mogu da idu u Olimpijski park obučeni u reklamnu odeću onih koji nisu sponzori takmičenja, niti u neku koja može da liči na reklamu. Ljudi se žale da oni plaćaju porez i samim tim učestvuju u organizaciji OI, pa im nije jasno zašto su onda tretirani na ovaj način. Jedan britanski trgovac je čak mušterijama ponudio veliki popust na svoja vina ako dokažu kako NE kupuju proizvode pokrovitelja Olimpijskih igara.

Pročitajte i ovo...