Home VestiBiznis & Finansije Štrajk Indijskog bankarskog sektora

Štrajk Indijskog bankarskog sektora

by bifadmin

Danas se nastavljaju šetnje opomene u kojima učestvuju zaposleni u bankarskom sektroru Indije. Čak milion protestanata širom zemlje negoduje zbog najavljenih reformi koji bi trebalo da pomogne razvoju privatnih zajmodavaca.

U štrajku koji već drugi dan potresa drugu najmnogoljudniju zemlju na svetu, čak milion zaposlenih u bankarskom sektoru učestvuje u protestnim uličnim šetnjama suprotstavljajući se ekonomskim reformama koje donose i povećanje privatnog kapitala u bankama koje u najvećoj meri kontroliše država. Strane banke čine tek 20% udela u ukupnom bankarskom sektoru Indije, a dosadašnji pokušaji reformi tržišta banka, osiguranja, kao i maloprodaje, završavali su se nauspešno, jer u javnosti postoji veliki otpor i strah da bi bogati domaći i strani privatnici zanemarivali interese građana.


Ovaj štrajk je, međutim, naneo najviše štete upravo Državnoj banci Indije, koja je obustavila trgovanje stranim valutama. Indijska ekonomija trenutno se nalazi u najgorem položaju u poslednjih deset godina, sa zaustavljenim ekonomskim rastom. Zaposleni u bankama se plaše da će izgubiti svoj aradna mesta ukoliko do reforme dođe.

Pročitajte i ovo...