Home VestiBiznis & Finansije Fridom Haus: Demokratije širom sveta posrću

Fridom Haus: Demokratije širom sveta posrću

by bifadmin

Već smo pisali o tome da krize u prvi plan izbacuju ekstremistea Fridom Haus je to i dokazao objavljivanjem izveštaja prema kome je stepen demokratičnosti širom sveta opao u protekloj godini. I za dostignuća Arapskog proleća se ispostavilo da su veoma diskutabilna a neki su skorašnje događaje već krstili sa Arapaska jesen.

Fridom Haus je pored ostalih analizirao zemlje na prekretnici (Countries at the Crossroads) i došao do zaključka da je od arapskih zemalja u kojima su sprovedene revolucije jedino Tunis unapredio svoje demokratsko uređenje.

Demokratija u 72 posmatrane zemlje su podbacile u gotovo svim kriterijumima: odgovornosti vlada, zaštiti građanskih sloboda, vladavini zakona i borbi protiv korupcije. Maksimalan broj poena po ovim kriterijumima je 17 a minimalan za demokratiju pet. Tunis je od ocene 2,36 došao do 4,11, da su tamo poštovana prava žena imao bi i veću ocenu.

Ocene ostalih arapskih zemalja se kreću dva poena. Demokratija je ugrožena i u drugim državama sveta. U Latinskoj Americi primećen je porast nasilja i organizovanog kriminala, posebno u Meksiku,Honudrasu i Gvatemali,dok azijske zemlje, poput Šri Lanke, Vijetnama, Kambodže i Indonezije, nazaduju zbog gomilanja vlasti u rukama ograničenog broja ljudi u jednostranačkim sistemima i kršenju medijskih sloboda. U regionu južne Afrike uočene su izborne prevare (Malavi, Uganda), rast korupcije (Tanzanija) ili rast dominacije stranaka na vlasti (JAR).

Pročitajte i ovo...