Home VestiBiznis & Finansije Soroš: Iz evrozone treba da istupi Nemačka, a ne Grčka

Soroš: Iz evrozone treba da istupi Nemačka, a ne Grčka

by bifadmin

Poznati investitor Džordž Soroš smatra da mere štednje na kojima Nemačka insistira samo produbljuju krizu u evrozoni, i da ova zemlja treba da odluči da li će po tom pitanju popustiti ili izaći iz evrozone.

On misli da bi evrozona trebalo da cilja rast od pet odsto ali i višu inflaciju, što nije moguće uz nemačko insistiranje na merama štednje.

Nemački ustavni sud bi inače uskoro trebalo da odluči o podršci Evropskom mehanizmu za stabilnost, međutim mnogi Nemci se bune zbog činjenice da tamošnji poreski obveznici finansiraju strane dugove.

Soroš smatra da će pomaganje Španiji i Italiji na ovaj način možda spasiti zajedničku valutu ali će i povećati podele u evrozoni. No svakako bi nešto trebalo uraditi jer „produžena depresija može da rasturi Evropsku uniju“.

Takođe, Soroš kaže da „ako članovi Unije ne mogu da žive zajedno bez trzavica koje dovode u pitanje njeno trajanje, onda je bolje da se raziđu“. Važno je, smatra on, na koga je red da napusti evrozonu – on je za to da istupi Nemačka a ne Grčka, jer u slučaju da ona izađe stvorio bi se haos i domino efekat na ostale zadužene zemlje.

Pročitajte i ovo...