Home VestiBiznis & Finansije USAID predlaže izmene u izdavanju građevinskih dozvola

USAID predlaže izmene u izdavanju građevinskih dozvola

by bifadmin

Unapređenjem postupka izdavanja građevinskih dozvola smanjila bi se korupcija, povećale investicije i pokrenula građevinska delatnost, nalazi su studije koju je danas objavio Projekat za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ovo istraživanje, pod naslovom „Analiza efikasnosti postupka izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji“, predlaže da se ograniče ili eliminišu uloge više državnih tela od ukupno 20 koliko ih je sada uključeno u postupak izdavanja građevinskih dozvola. Preporuka je takođe da sa investitorima sarađuju opštine, a ne sva ova pojedinačna državna tela. Takođe se predlaže povećanje transparentnosti postupka izdavanja građevinskih dozvola, edukacija državnih službenika za inovativno korišćenje informacionih tehnologija u ovom postupku i izmena načina na koji agencije izdaju dozvole.

Kada je reč o postupku izdavanja građevinskih dozvola, Srbija je na 175. mestu od ukupno 183 zemlje, navodi se u studiji Svetske banke Doing Business za 2012. godinu.

„Investitori koji žele da grade u Srbiji suočavaju se sa brojnim teškoćama, među kojima su komplikovane procedure, nepredvidivo trajanje postupka i nesigurnost u pogledu toga da li će im na kraju izgradnja uopšte biti dozvoljena“, rekla je Suzan Fric, direktorka Misije USAID-a u Srbiji, dodavši da je USAID unapređenje postupka izdavanja građevinskih dozvola postavio kao prioritet jer su značaj reformi u ovoj oblasti prepoznali i Vlada i privrednici.

U studiji se navode preporuke stručnjaka za prevazilaženje prepreka za izdavanje građevinskih dozvola i pojednostavljenje tog postupka, rekao je koautor studije Đorđe Mančić. „Od polazne ideje sve do realizacije projekata, dali smo preporuke da se pojednostavi izdavanje građevinskih dozvola i skrati vreme potrebno za to“, kazao je Mančić.

Pročitajte i ovo...