Home VestiBiznis & Finansije Philips udvostručio profit u trećem kvartalu

Philips udvostručio profit u trećem kvartalu

by bifadmin

Holandski proizvođač elektronike ostvario je u poslednjem poslovnom tromesčeju duplo bolje rezultate nego u istom periodu prošle godine, najviše zahvaljujući prestanku poslovanja u segmentu televizora, koji je generisao velike troškove.

Philips je u trećem kvartalu ostvario neto profit od 169 miliona vera, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na 74 miliona ostvarenih prošle godine. Vrednost akcija porasla je za 4,6%. Uprkos dobrim rezultatima, kompanija upozorava da dugotrajna dužnička kriza u Evropi sve više ugrožava zdravo poslovanje svih učesnika u elektronskoj industriji. Philips postiže finansijksi uspeh nakon velikih gubitaka zabeleženih u segmentu televizora (54 miliona evra troškova u Q3 2011. godine).


Nakon obustave njihove proizvodnje uočen je i veliko smanjenje troškova, a UO kompanije saopštio je da su ostvarene uštede od 306 miliona evra u pomenutom kvartalu, te da se očekuje dodatno smanjivanje troškova u približno istom iznosu i u četvrtom kvartalu. Philips je vodeći svetski proizvođač sijalica, a skoro četvrtinu prodaje sada obuhvataju LED sijalice. U pomenutom restrukturiranju u narednom periodu biće obuhvaćeno i gašenje nekoliko pogona za proizvodnju tzv. tradicionalnih sijalica, čija proizvodnja postaje zabranjena na tlu EU u 2014. godini.

Pročitajte i ovo...