Home VestiBiznis & Finansije Romni i Obama prilično izjednačeni

Romni i Obama prilično izjednačeni

by bifadmin

Barak Obama i Mit Romni su sinoć imali poslednju TV debatu na kojoj su pričali mahom o spoljnoj politici. Obama je od početka bio agresivan, ismevajući Romnija zbog plana o povećanju brodova u američkog mornarici, a Romni se od toga branio vraćajući se na Obaminu bolnu tačku – aktuelno stanje američke ekonomije. Posle debate istraživanja javnog mnjenja pokazala su da su kandidati za predsednika trenutno izjednačeni, međutim analitičari smatraju da je Obama za nijansu bio bolji.

Obama je kritikujući Romnijevu ideju spoljne politike optužio protivnika da želi da vrati SAD u hladnoratovsku poziciju. Na predlog repulikanskog kandidata da se američka mornarica ojača većim brojem brodova odgovorio je: „Guverneru, SAD danas ima i manje konjice i bajoneta“. Podsmeh aktuelnog predsednika izaziva i Romnijevo uporno insistiranje na tome da je Rusija Americi neprijatelj.

Romni se pak držao aktuelnih tema – loše ekonomske situacije u zemlji. Međutim, bavio se i spoljnom politikom, pa se čak i složio sa protivkandidatom po pitanju situacije Izraela i Irana, jer je SAD tradicionalno na srtani Izraela. Stručnjaci kažu da je, da bi se svideo liberalnijoj javnosti, sve više počeo da liči na Obamu.

Ankete su posle debate pokazale da su predsednički kandidati izjednačeni sa po 46 posto glasova birača. Analitičari smatraju da je Obama bio bolji ali ne dovoljno da bude siguran da će 6. novembra pobediti na izborima.

Pročitajte i ovo...