Home VestiBiznis & Finansije Švajcarska najbolji brend, Srbija na začelju liste zemalja brendova

Švajcarska najbolji brend, Srbija na začelju liste zemalja brendova

by bifadmin

Indeks zemalja brendova, godišnje istraživanje o državama koje su same po sebi brendovi, pokazalo je da je na prvom mestu liste od 118 zemalja Švajcarska a da je slede Kanada i Japan. Mi smo neslavni rekorderi, nalazimo se na desetom mestu ako pratite listu obrnuto – od začelja ka vrhu.

Pri izradi ovog izveštaja kriterijumi su bili „globalna percepcija“ o određenoj državi, ali i mišljenja stručnjaka za javnu politiku, globalizaciju i medije.

Švajcarska je opisana kao zemlja koja ispunjava sve ove kriterijume, koja je usmerena na svoje građane injihove potrebe. Ona je simbol ekonomske, kulturne i socijalne stabilnosti čak i u ovako kriznim vremenima. Na drugom se mestu je Kanada, dok je treće mesto zauzeo Japan. Četvrta i peta pozicija pripale su Švedskoj i Novom Zelandu. Zanimljivo je da se Amerika našla tek na osmom mestu, iza Australije i Nemačke.

Što se tiče Balkana, Hrvatska se našla na 41. mestu čime je iza sebe ostavila zemlje iz regiona. Slovenija se nalazi 63. mestu, Bosna i Hercegovina na 82. mestu, dok se Srbija nalazi na veoma niskom 108. mestu. Samo deset pozicija od nas je i poslednje mesto koje je pripalo Avganistanu.

Pročitajte i ovo...