Home VestiBiznis & Finansije UBS gasi 10.000 radnih mesta

UBS gasi 10.000 radnih mesta

by bifadmin

Švajcarska banka UBS najavila je da će smaniti svoju radnu snagu za 16% širom sveta i da će postepeno prestati da se bavi investicionim bankarstvom.

UBS trenutno ima 64.000 zapsolenih, ali njihov broj će se smanjiti za deset hiljada u naredne tri godine u pokušaju da se preorijentiše na privatno bankarstvo. U obaveštenju uprave najavljeno je da će se prestati sa rizičnim ulaganjem u investiciono bankasrtvo, pošto je ova poznata švajcarska banka izgubila 39 milijardi švajcarskih franaka tokom finansijske krize upravo zbog takvih poteza, zbog čega su u pomoć morale da priskoče i vlasti. Pomenuti rezovi umanjiće troškove za 3,4 milijardi franaka.


Neto gubitak u periodu jul-septembar iznosio je novih 2,17 milijardi franaka, u poređenju sa dobiti od oko milijardu švajcarskih franaka u istom periodu 2011. godine. UBS je bila jedna od banaka koja je najteže podnela prvi udar globalne krize, a prošle godine se suočila i sa dodatnim gubitkom od dve milijarde franaka zbog lažnih računovodstvenih aktivnosti bivšeg zaposlenika Kvekua Adobolija, koji je pred sudom odbio ove optužbe.

Pročitajte i ovo...