Home VestiBiznis & Finansije Zašto Amerikanci uvek glasaju utorkom?

Zašto Amerikanci uvek glasaju utorkom?

by bifadmin

Dok se u većini zemalja na svetu izbori održavaju neradnim danima, odnosno vikendom, u Americi se glasa utorkom. I ove godine trebalo bi da budu održani 6. novembra, u utorak. Pitate se zašto?

Na Ustavotvornoj konvenciji 1787. godine delegati su imali mnogo posla pa na kraju nisu stigli da se dogovore na koji dan bi inače trebalo da se održavaju izbori u SAD. Tako je saveznim državama prepušteno da same odrede datum održavanja federalnih izbora, zbog čega je nekoliko decenija vladao haos – svaka država je odabrala dan koji njoj odgovara.

Red je uveden tek 1845. godine, kada je u Kongresu izglasano da se izbori na saveznom nivou održavaju utorkom, što je imalo smisla u eri kada je većina Amerikanaca živela u ruralnim krajevima. Nedelja se smatrala svetim danom odmora, a ponedeljak je otpao jer se tada na izbore putovalo kočijama, pa bi mnogi morali da krenu u nedelju kako bi stigli do izbornog mesta. Sredom je uglavnom bio pijačni dan, pa im je najviše odgovarao utorak.

Za 19. vek to je bila ispravna odluka, a i tada su se izbori u Americi pretvarali u veliki paradni dan: cele porodice bi sa farmi dolazile na kočijama, svi su se odevali svečano, nakon glasanja se družilo i pevalo. Međutim danas to nije dobar izbor, tvrde politikolozi, jer je zbog toga što su izbori radnim danom manja izlaznost – tek svaki četvrti Amerikanac glasa.

Tportal

Pročitajte i ovo...