Home VestiBiznis & Finansije Zbog štednje raste broj samoubistava, psihički bolesnih i zaraženih HIV-om

Zbog štednje raste broj samoubistava, psihički bolesnih i zaraženih HIV-om

by bifadmin

Smanjenje budžetskih izdataka u nekim evropskim zemljama, poput Portugala, dovelo je do porasta stope samoubistava i psihičkih oboljenja, smatra britanski naučnikMartin McKee. Kriza i štednja, polako ali sigurno, uništavaju zdravlje stanovnika starog kontinenta.

U Grčkoj je broj samoubistava između 2007. i 2009. porastao za 17%, a u 2009. i 2010. za 25%. Grčko ministarstvo zdravstva objavilo je da ovaj porast u prvoj polovini 2011. iznosi čak 40% u poređenju sa istim razdobljem prošle godine. Istraživanja dokazuju postojanje veze između stope nezaposlenosti i broja samoubistava, izjavio je McKee.

U porastu nisu samo samoubistva. Broj primljenih pacijenata u grčkim javnim bolnicama popeo se u 2010. u odnosu na 2009. za 24%. Porastao je i broj zaraženih virusom HIV-a za 52% u 2011. u odnosu na 2010., što stručnjaci dovode u vezu sa porastom broja ovisnika o heroinu.

Ni u drugim zemljama stanje nije bolje. U Španiji se sve više ljudi obraća doktoru zbog psihičkih problema, kaže McKee. U Portugalu je participacija za odlazak u ambulantu udvostručena i sada iznosi 20 evra, a ta je mera prema prvim procenama početkom godine izazvala porast broja umrlih.

Pročitajte i ovo...